tel:+31612412111 - john@postmediaproducties.nl

.

Constant Willems begon in december 2017 aan zijn opdracht om Zutphen in 1485 na te bouwen in het klein. Uiterst geduldig, met oog voor detail en respect voor de geschiedenis, bouwt hij al vele jaren waarheidsgetrouwe maquettes. Dat deed hij al voor bijvoorbeeld het Nationaal Museum Soesterberg, ’s-Heerenberg, Muiderslot en Musea Zutphen. 


Om het Zutphen van 1485 te kunnen bouwen doet hij grondig onderzoek en dit stemt hij af met stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen. Het doel is om de oude stad, de Nieuwstad, de Spittaalstad en een stukje van de omgeving na te maken in schaal 1 op 500.

Documentaire

Ik ken Constant nu zo’n 8 jaar. Heb nauw met hem samengewerkt bij het maken van animaties die geprojecteerd werden op andere door hem gebouwde maquettes. Nu hij begonnen is aan dit megaproject wil ik hem dan ook volgen bij het bouwen van een van zijn grootste maquettes. Aan de hand van interviews probeer ik te achterhalen waar de passie vandaan komt voor dit werk. Veel beelden zullen geschoten worden op de zolder van zijn huis. Hier heeft hij zijn werkplaats. Ik volg zijn manier van werken en zal zo veel mogelijk aanwezig zijn bij de overleggen met de sparringpartners, stadsarcheoloog Michel Groothedde en bouwhistoricus Jeroen Krijnen van de gemeente Zutphen. Zij zullen ook geïnterviewd worden.

Er is over heel veel panden niet meer bekend dan de plek waar het gestaan heeft. Geen enkele afbeelding, prent of foto is er van beschikbaar. Veel zal dus bepaald moeten worden aan de hand van onderzoek, metingen en bezichtigingen bij de nog bestaande panden ter plekke en overleg en sparing sessies met de Stadsarcheoloog en de bouwhistoricus. Dit levert nogal eens hevige discussies op en brengen verschillende vormen van inzicht met zich mee.

Daarnaast zal ik filmen bij o.a. het inmeten van de panden en daarnaast de gebouwen bezoeken die op de maquette aanwezig zijn. Ik wil te weten komen wat zijn grootste uitdagingen zijn. Ook zijn vrouw Trudy zal worden betrokken in het verhaal en geïnterviewd.

Rode draad

De maquette wordt een museumstuk in een nieuw te realiseren Hanze museum dat gevestigd wordt in een markant oud vestingswerk, De Bourgonje toren. De maquette geeft huidige en toekomstige generaties een goed beeld van hoe hun stad er in die specifieke periode uit zag. Middels deze documentaire kunnen ze zien hoe de maquette tot stand gekomen is en kan daarmee wat mij betreft ook een museumstuk op zich zelf worden. Constant is ook hierbij nauw betrokken. Het traject van het museum zal dan ook als een rode draad door de documentaire lopen.

1485

Het jaar 1485 is niet zomaar uitgekozen. In de Hanzetijd floreerde de stad en in 1485 bouwde Zutphen de eerste brug over de IJssel. Was de stad tot 1485 vooral gericht op de steeds moeilijker wordende handel via de rivier en de hanzevaart naar Noord-Europa, met de komst van de brug zette ze in op de handel over land en jaarmarkten.

Bekijk hier de trailer


Over de documentaire

Details

 • Camera & regie

  John Post

 • Onderwerp

  Constant Willems

 • Speelduur

  ca. 35 min.

 • Land

  Nederland

 • Release Datum

  Najaar 2022

 • Productie

  PMP - Post Media Producties


Behind the scenes

 • Detailopnames maken van de maquette
  Detailopnames maken van de maquette
 • De Maquette bouwer achter de schermen
  Meer dynamische beelden dmv een slide

Cast

Constant Willems

Maquettebouwer

Trudy Willems

Echtgenote

Michel Groothedde

Stadsarcheoloog

Jeroen Krijnen

Bouwhistoricus

Hendrik Haafkens

Boegbeeld Erfgoed

Websites

Beelden uit de documentaire

PMP Logo

©2023 PMP - Post Media Producties
BTW: NL003457762B46
KVK: 80567371
Alle rechten voorbehouden

Bezoekadres

 • IJsselkade 7
 • 7201 HB, Zutphen
 • +31 (0)6 12 41 21 11
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres

 • Braamkamp 348
 • 7206 HR, Zutphen
 • +31 (0)6 12 41 21 11
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.